17/04/16

Pumpkin dumplings with ricotta cheese - Polpette di zucca con ricotta - Okruglice od buče sa ricotta sirom

I've stored one green kabocha pumpkin in the pantry on my balcony for few months and I even forgot about it until last week when I decided that it was time to use it, because the season is definitively changing and I need more space for new and fresh vegetables! The fact is that I always have the pantry full of fruits and vegetables and not too much time to cook all these stuff so quickly! When I see nice vegetables I immediately start thinking about some new dishes and I hardly resist from buying them all...This happened with my pumpkin too, I wanted to bake something months ago and I finished to cook it only last weekend. Fortunately pumpkin can be stored for long time and it will remain fresh and tasty. I still have some more baked pumpkin in my deep-freezer and I think I will have to prepare a good and creamy risotto in next days...or maybe a cake...




PUMPKIN DUMPLINGS WITH RICOTTA CHEESE

100 gr pumpkin purée
100 gr ricotta cheese
30-50 gr of bread crumbles
30 gr of grated Parmesan cheese
1 egg
salt, paper
some grated nutmeg and mixed spices
1 teaspoon of poppy seeds

for coating the dumplings:
2 tablespoons of corn flour
1 teaspoon of poppy seeds

extra virgin olive oil

Wash the pumpkin, cut it in half and remove the seeds. You can also cut it in  slices (use a very sharp knife, because the pumpkin is very tough). Place the pumpkin on the baking tray with the cut side up. Cover it with aluminum foil and bake at 200° C for about 30 minutes until the pulp becomes soft. Cool down the pumpkin and remove the green skin.
Blend baked pumpkin and ricotta cheese to get the purée. Add the Parmesan, egg, spices, poppy seeds and breadcrumbs little by little. Mix all together well with a fork. Leave the mixture in the refrigerator for 24 hours.
Cover the baking tray with the parchment and preheat the oven to 180°C.
Make small balls with your hands, coat them with the mixture of poppy seeds and corn flour and place them on the baking tray. Drizzle pumpkin dumplings with some extra virgin olive oil and bake them in the oven for about 20-30 minutes.
(from the remaining quantity of pumpkin make the soup, discover how I prepare it here)





POLPETTE DI ZUCCA CON RICOTTA


100 gr di puréea di zucca
100 gr di ricotta
30-50 gr di pangrattato
30 gr di Parmigiano grattugiato
1 uovo
sale, pepe
un pizzico di noce moscata grattugiata e di spezie miste
1 cucchiaino di semi di papavero

per impanare le popette:
2 cucchiai di farina di mais
1 cucchiaino di semi di papavero

olio extravergine di oliva


Lavare la zucca, tagliarla a metà e pulirla dai semi. Si possono ricavare anche gli spicchi (usare un coltello molto affilato perché la zucca è molto dura). Sistemare la zucca in una teglia con la parte del taglio rivolta verso l’alto. Coprirla con la carta stagnola e infornare a 200°C per circa 30 minuti fino a che la polpa non diventerà morbida. Far raffreddare la zucca e pulire la polpa dalla buccia verde.
Frullare la zucca cotta e la ricotta fino ad ottenere la puréea molto fine. Aggiungere il parmigiano, l’uovo, le spezie, i semi di papavero e poco alla volta il pangrattato. Amalgamare tutto bene con la forchetta. Lasciare l’impasto nel frigorifero per 24 ore.
Rivestire una teglia da forno con della carta forno e riscaldare il forno fino a 180°C.
Con un cucchiaino prendere l'impasto e formare le palline con le mani, impanarle nella miscela di semi di papavero e farina di mais e sistemarle nella teglia. Spruzzare le polpette con poco olio di oliva e farle cuocere nel forno caldo per circa 20-30 minuti.
Servire caldo.
(con l'avanzo di zucca potete preparare la vellutata, qui potete scoprire come la preparo io)



OKRUGLICE OD BUČE SA RICOTTA SIROM


100 gr pečene buče
100 gr ricotta sira
30-50 gr krušnih mrvica
30 gr ribanog parmezana
1 jaje
sol, papar
prstohvat rimango muškatnog oraščića i mješanih začina

žličica sjemenki maka

za paniranje:
2 žlice fino kukuruznog brašna
1 žličica sjemenki maka

ekstra djevičansko maslinovo ulje

Oprati buču i prerezati ju na pola te odstraniti sjemenke. Može se narezati i na kriške (sa jako oštrim nožem, jer je tikva vrlo tvrda). Staviti buču u pleh za pečenje i prerezanu stranu okrenuti prema gore. Pokriti aluminijskom folijom i peći na 200°C oko 30 minuta dok meso buče ne omekša. Ohladiti buču i odstraniti zelenu koru.
Štapnim mikserom miksati pečenu buču i ricotta sir da bi dobili fini pire. Potom dodati u pire parmezan, jaje, začine, sjemenke maka te postepeno dodavati krušne mrvice i sve dobro izmiješati vilicom. Ostaviti smjesu da odstoji 24 sata u hladnjaku.
Prekriti pleh za pečenje masnim papirom i zagrijte pećnicu na 180° C.
Žličicom uzimati smjesu i rukama oblikovati loptice, panirati loptice u mješavini sjemenki maka i kukuruznog brašna i stavljati ih na pleh. Poškropiti okruglice s malo maslinovog ulja i peći u zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta.
Poslužite topo.
(od ostatka buče možeta pripremiti krem juhu, ovdje možete otkriti kako ju ja pripremam)







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